Category Archives: TERAPIE COMPORTAMENTALA

terapia comportamentala

Applied Behavior Analysis (Analiza Comportamentului Aplicata ) – ABA

„Daca un copil nu poate invata in felul in care

ii predam, atunci trebuie sa ii predam in

felul in care el poate invata”.

( Ivar Lovaas)

ABA= Applied Behavior Analysis (Analiza Comportamentului Aplicata ) este o terapie comportamentala conceputa si dezvoltata de catre dr. Ivar Lovaas şi echipa sa de la University of California Los Angeles (UCLA), in urma studiilor pe copii si adolescenti care sufereau de tulburari de spectru autist.

Metoda presupune lucrul pe program strict personalizat, în regim de unu-la-unu, pe ţinte foarte clar stabilite, a căror evoluţie este înregistrată constant. În studiul de implementare iniţială a metodei, ca rezultat s-a obţinut o recuperare de peste 95% din potenţialul normal la 45% din cazuri. În timp s-a dovedit că rezultatele s-au menţinut. Acest fapt a reprezentat un progres fără precedent în domeniul recuperării autismului.

În România, rata de diagnosticare a tulburărilor de spectru autist (TSA) a crescut mult în ultimii 10 ani, în concordanţă cu creşterile înregistrate la nivel mondial. În aceste condiţii, la noi în ţară, abia în ultimii 3 ani s-au dezvoltat perspective reale de recuperare a acestor tipuri de tulburări. Datorită rezultatelor înregistrate, modelele de terapie cele mai bine cotate sunt cele care se bazează pe gestionarea şi modificarea comportamentală.

Interventia terapeutica comportamentala trebuie sa contina aproximativ 20-40 de ore pe saptamana pentru a da rezultate. In fapt, daca este perceputa corect, ea va deveni un stil de viata pentru copilul cu autism si anturajul sau. Trebuie inceputa inainte de varsta de 5-6 ani a copilului (varsta optima pentru inceperea terapiei este 2-3 ani) , mai tarziu de aceasta rezultatele nemaifiind la fel de bune, si nici lucrul cu copilul nu va mai fii la fel de usor. Acestea se datoreaza in primul rand faptului ca la varsta de 7 ani se formeaza patternurile la nivelul creierului, retardul se accentueaza odata cu varsta , iar comportamentele negative in exces se inmultesc si se adancesc, iar copilul renunta la ele tot mai greu.

De aceea in ultimul timp se pune mare accent pe interventia precoce (2-3 ani), rezultatele fiind influentate in mod direct de varsta copilului.

Terapia intensiva dureaza aproximativ 2 ani, si nu se renunta brusc la ea. Pretul ei consta in faptul ca acesti copii nu au parte de o copilarie normala, fiind in permanenta supravegheati , corectati si solicitati pentru ca eficienta sa fie la nivel maxim,; pe de alta parte sunt si costurile destul de mari ale terapiei, pe care parintii trebuie sa le acopere (bani si timp) lucru datorat in special faptului ca guvernele fie nu aloca fonduri deloc, fie aloca fonduri insuficiente, si mai ales , nu sustine pregatirea personalului necesar pentru aceasta terapie. Medicii neuropsihiatrii recomanda de asemenea inceperea unei astfel de terapii cit mai curand de la momentul in care apare suspiciunea sau certitudinea existentei sindromului autism.

Un mare avantaj al terapiei ABA este faptul ca se aplica (adaptat) cu succes si in caz de sindrom ADHD, sau orice tip de intarziere sau/si probleme de comportament.

Pana de curand nu se auzise in Romania de persoane cu TSA recuperate, integrate in societate si indepente. Acum exista aceasta certitudine datorita primelor astfel de cazuri pe teritoriul tarii noastre. Acest lucru se datoreaza aplicarii terapiilor comportamentale care au imprumutat principiile si modelul terapiei ABA, bazata pe interventie percoce, intensiva, structurata, individuala si individualizata. Nu trebuie sa ne rezumam la aceste rezultate, ele trebuie sa impulsioneze si sa ne motiveze sa imbunatatim metodele si tehnicile de lucru dupa cele mai bune modele. Acest lucru nu este posibil decat daca vor exista profesionisti cu o pregatire adecvata si recunoscuta si care sa apartina de un sistem logic si controlat (de exemplu ONG-uri, centre de recuperare, institutii de stat si /sau private) .

Interventia terapeutica comportamentala este foarte eficienta si se poate aplica la orice varsta , insa rezultatele sunt incomparabile (dintre interventia precoce si cea mai tarzie). De aceea este foarte important ca parintii in momentul in care observa tulburarii de dezvoltare la copilul lor sa se prezinte fara intarziere la medicul diagnostician, apoi sa se intereseze de potentialele metode terapeutice si sa nu ezite in aplicarea lor cat mai curand. Apoi, este foarte important ca parintii sa selecteze nu numai metoda terapeutica potrivita , ci si institutia si personalul adecvat si suficient pregatit.